Wednesday, July 26, 2017 Abonare la știri Comentarii

Țăranul magic – Gavrilă Hotico a lu Herenta din Ieud

Am pipăit țăranul magic și vă spun: faceți și voi la fel(da iute!!) țărani de la oraș, că specia asta – din care vă trageți- e pe cale de dispariție..

Gavrilă Hotico a lu Herenta din Ieud a lucrat deja mai mult de-o jumătate de veac și nu are de gând să se oprească. Chiar acum urcă pe schele sprintar ca un pusti, ia barda, isi conduce echipa, bate un cui, ridică o biserică de lemn..țac-pac! La 73 nu poarta ochelari și se laudă că nu a fost bolnav niciodata.

De mic iubește lemnul : îl face troiță, biserică, șindrilă, poartă maramureșeană.

Pe lângă sculele lemnarului, meșterul Hotico se mai folosește de dragoste ca să facă ceea ce face mai bine ca nimeni altul. Dragostea de meserie trece cu forța unui râu de munte prin familia sa: moșu-său a fost primul din neam ce-a apucat calea lemnăritului, a urmat apoi tatăl (țăran-poet despre care se spune că avea întotdeauna și un creion în jeb și care oprea și boii-n jug dacă-i venea să scrie) iar acum meșterul care a dat mai departe  taina meseriei fiilor săi- patru la număr. Treaba de restaurator și-o face cu maximă seriozitate: nu folosește decât sculele tradiționale ale lemnarului: barda, cuțitul, dalta. Niciodată altceva…

Nu mi-o plăcut în veci cartea, am vrut numai să lucrez în lemn ca tatăl meu și bunicul.

Poate ridica o biserică tradițională de lemn din temelie, singur. Cu palmele goale dacă e nevoie. A lu Herenta nu folosește AUTOCAD-ul, ci doar creionul ca și tatăl său.. Doar că nu scrie poezii, el face planuri de  construcție. N-a absolvit nicio școală de arhitectură. Abia a terminat liceul, la 45 de ani. Mărturisește că ”Un coleg  a fost în locul meu  la examene, trăgea țara de mine să  mă vadă absolvent, să-mi poată clarifica situația de om serios cu carte de muncă, să mă treacă restaurator de monumente istorice”.

Gavrilă HOTICO are o memorie formidabilă: știe exact câți metri cubi de lemn au intrat în cutare sau cutare lucrare; că a pus 32.000 de bucăți de șindrilă pe acoperișul bisericii de la mănăstirea Rohița; unde și când a dus o biserică de lemn; cu cine a lucrat și-n ce an… Chiar și noaptea de-l scoli să-l întrebi unul din aceste lucruri meșterul știe ce și cum. Caietele sale de meșter și șef de șantier (ținea câte unul mai mare sau mic, după cum îi era lucrarea-ncredințată) sunt puse bine și consemnează  toate detaliile din 100 de șantiere unde au fost ridicate sau restaurate bisericuțe de lemn. Documentele meșterului sunt la mare preț iar muzeografii îl curtează acum ca să le vadă băgate-n patrimoniu. Da le-ar lua pe pricnipiul românesc” hai domnu Hotico, fiți de gașcă și donați-le că muzeu n-are bani bla bla bla bla..”

Cu sau fără carte, meșterul nu a dat niciodată greș ca specialist: schițele sale, edificiile ridicate de el au primit aviz de la cei mai exigenți arhitecți, întotdeauna.

A ridicat o biserica de lemn la americani si una in Venezuela

Meșterul a trecut oceanul cu bisericile sale cu tot. La pachet, astea din urmă…A proiectat și construit biserici autentice de lemn pe tărâmul făgăduinței, și povestește despre asta cu simplitatea unui meseriaș onest. Și cu multă modestie… (Ba a mai și trimis proiecte prin California, pe ici, pe acolo, sătul să tot plece departe, printre străini. Apropo, niciodată nu ar fi schimbat țara, nici dacă i s-ar fi dat greutatea lui în aur.) Veneau oamenii și pupau biserica.

Ce ți-e Washingtonul ce ți-e Ieud-deal?? Cu mândrie spune că a îmbrăcat straiele tradiționale și la Casa Albă: izmene, cămeșă și laibăr – așa cum e portu-n Ieud. ”La fel am fo-mbrăcat și la nunta mea, că mnie nu-mi plac straiele de domn.”

Căsnicie lungă și fericită.

Hotico stă cam puțin pe-acas. Mai răruț e mai drăguț, spun moroșenii. Și zic bine: s-a înțeles mereu perfect cu consoarta, care i-a dăruit 4 feciori și-o fată. Se știau din copilărie povestește meșterul, ea stătea-n vecini. A curtat-o 4-5 ani, apoi i-a spus pragmatic” Mnoa, fată, io nu las meseria me și n-oi pre fi p-acasă; die crezi c-a fi bine așa ne luam, de nu Dumniezo-ți deie sănătatie”.

S-au luat.

Fericire. Tur și retur

Vrea sa isi mai vada bisericile  o dată, sa faca un tur prin România si lume, ăsta e singurul lucru pe care și-l mai dorește acum meseriașul Hotico. În rest e mulțumit: lasă ceva în urmă; dă o meserie mai departe celor din neamul lui și altor 100 de ucenici ce i-au trecut prin mână; a făcut ceva și se vede.

Găvrilă Hotico a lu Herenta din Ieud a descoperit calea spre fericire: ”roagă-te și lucră” așa cum scrie și pe crucea de lemn din 1904 de la mănăstirea Rohița, acolo unde  ridică-n ultimii 6 ani tradiția la rang de artă. (aproape că mă duce cu gându la  max weber și protestanții care îl lăudau pe dumnezeu muncind. că orotdocșiii..pfui ui ui câte sărbători odihnitoare au! :) )  )

mnoa, io cam atât am avut de zis.

P.S.materialu apare și pe emaramures.ro. nu fac reclamă da mi se pare onest de consemnat ca să nu credeți că-i furăciune. tot io l-am scris ș-acolo..

Comentarii

10 răspunsuri la “Țăranul magic – Gavrilă Hotico a lu Herenta din Ieud”
 1. chinezu says:

  felicitari pentru primul post pe maramureseni.ro!
  si dupa urarea asta oficiala, iti zic si din suflet: ioi ce bine mi-o prins materialul asta… :)

 2. Codruta says:

  Multam tare mult pentru postare:)

 3. frumos om, nene asta :)

  am cunoscut multi moroseni de treaba, mai ales din zona lapusului :)

 4. Bogdan says:

  Superb!
  Poate o sa ne “puneti o pila” pentru constructia unei biserici de lemn si in partea asta de Maramures, nu numa “păstă deal”, la noi. stiu ca este bisericuta de lemn “a lu’ Fodorut”, da poate ne-a ajuta Cel de sus si om mai fa una. ca de suflet avem nevoie mai multa decat de bani. oare am dreptate? sau iar o sa zica unii sau altii ca nu “mi-or da” nici un ban?

 5. dumnezu iajute si sai dea sanatate ca este on om deosebit o facut multe lucruri frumoase la vremea lui tot asa so tii in continuare unchesu herenta sanatate si numa bine dumitru porceanu

 6. fain de el bravo lui

 7. AnaPeride says:

  :D fain de noi. da,uite,păcat că nu-s mai mulți k omu iesta..

 8. Costel says:

  Cum pot sa iau legatua cu un asttfel de mester. ce adresa de email are sau un numar de telefon?

 9. valentina prietena cu ficioru si nora in italia says:

  ASA OAMENI MAI RAR NOI TREBUIE SA INVATAM SA AI PRETUIM CAT SUNT IN VIATA TOATE RESPECTELE MELE VA MULTUMIM CA EXISTATI NE MANDRIM CA SUNTETY DE AL NOSTRU ,.,.ROMAN,.., CU MULT RESPECT DRAGOSTE,.,,PRIETENA LUI GABI@DANA .,,MULTA MULTA SANATATE,..,.

 10. roibu says:

  ca-si el sant alti cateva zeci in ieud care pana acum nu si-a promovat valorile pe care le are ex.codicele de la ieud ,intelectuali satului vechi ,etc. pacat

Scrie un comenatariu

Scrie-ți părerea...
și dacă dorești și o poză lângă comentariul tău, setează-ți un gravatar!