Wednesday, July 26, 2017 Abonare la știri Comentarii

“Sunteţi stăpâni pe o zonă foarte frumoasă”

Invitat: Roxana Toma
Realizat în august 2007 de Cristian China-Birta

Roxana Toma este şeful secţiei Politic de la Antena 1. O fată foarte simpatică, foarte deschisă, ştie politică să îi ajungă două vieţi, dar când trebuie şi când vrea poate fi a dracului de dură. S-a îndrăgostit de Maramureş după o vizită într-o vară şi acum mai vrea să vină şi iarna la noi. Vorbeşte foarte frumos de Maramureş şi de maramureşeni. Poate mai frumos chiar decât o facem noi…

Scurtă prezentare cu ce faci şi pe unde lucrezi.
Sinceră să fiu fac bine. Nu mă plang. După 8 ani de politică la ziarul Libertatea m-am decis să fac o mişcare. Am făcut-o anul trecut la 1 septembrie. Am primit oferta de la Antena 1 pentru postul de şef la sectia Politic. Mi-a fost greu, dar am zis că e vremea să învăţ şi televiziune. 7 luni mi-a luat sa spun DA. Am spus si uite ca la 1 septembrie fac un an de cand sunt la Antena 1. Daca iti plac sau nu stirile de pe domeniul politic … in mare parte eu sunt vinovata. Tocmai cu 2 ani făcusem o pauză de un an. Pentru că a venit TUDOR. (fiul său, n.n.) Dacă am văzut cum e să fi mamă, am zis să văd cum e şi televiziunea.

Ce ştii despre Maramureş şi despre maramureşeni?
Îmi este ruşine, dar a venit vremea să recunosc. Ştiam Maramureşul din cărţi, de pe hartă şi de la prieteni. Anul trecut în august am decis să văd cu ochii mei locurile povestite de alţii. Prietena mea, Lavinia Şandru s-a gândit la mine şi m-a invitat o săptămână în Maramureş. Am stat la o pensiune în Baia Mare. A fost ceva de vis. Am umblat toată ziua. Când am revenit la Bucureşti îmi venea să plâng. Parcă fusesem în străinătate. Altă lume, alţi oameni. O lume caldă. Nu vreau să te impresionez, dar asta am simţit eu. De atunci, soţul meu a rămas cu o problemă: când mai mergem în Maramureş.

Ce maramureşeni ai cunoscut şi ce impresie ţi-au lăsat?
Normal, că odată ajunsă în Maramureş mi-am făcut prieteni. O bună prietenă, avocată…şi cu ea trebuie să vă mândriţi: Nelica Hotea. O minunăţie de fată. Nu-l pot uita pe Ionel. Om de afaceri.

Ce ţi-a plăcut cel mai mult în Maramureş?

Muzeul Satului…deşi trebuie îngrijit. Muzeul de la Sighet. M-a impresionat. Într-un cuvânt Maramureşul istoric. TOTUL.

Ce sfat ai vrea să dai autorităţilor Maramureşului pentru o mai bună promovare a zonei?
Că sunt stăpâni pe o zonă foarte frumoasă. Că Maramureşul pentru mine este o ţară străină. Că avem ceva care nu trebuie abandonat, ci îngrijit, întreţinut.

Cum văd cei din Bucureşti Maramureşul şi maramureşenii? Care sunt clişeele pe care le întâlneşti din acest punct de vedere?
Ceva de vis. Asta şi pentru faptul că am fost doar odată.

Cât de departe e Maramureşul de Bucureşti, din punct de vedere al interesului unui jurnalist. Altfel spus, este Maramureşul un subiect de presă şi dacă da din ce perspectivă?
Din punct de vedere jurnalistic nu este departe. Dacă şi jurnalistul ăsta ar avea mai mult timp liber, mai mult de 2 săptămâni concediu pe vară…ar fi foarte aproape. Maramureşul ar trebui să fie zilnic subiect de presă. Nu de scandal. Că oriunde în lumea asta sunt crime, accidente, furturi. Ci DOCUMENTAR. REPORTAJ. Din Maramureş le poţi spune foarte multe bucureştenilor, românilor în general. Maramureşul este istorie. Maramureşul are tradiţia vie. În Bucureşti nu există tradiţie şi nici la 70 de kilometri de Bucureşti, la Dor Mărunt, de unde am venit eu în Bucureşti în 1990. Sufăr pentru asta. Această fotografie este pentru mine emblemă. Când mi s-a spus ce semnifică, am rămas fără cuvinte.

Când treci pe la noi prin Maramureş?
Am fost vara în Maramureş, Acum vreau şi iarna. Deci… dacă primesc invitaţia de sărbători… puteţi conta pe mine.

Scrie un comenatariu

Scrie-ți părerea...
și dacă dorești și o poză lângă comentariul tău, setează-ți un gravatar!