Wednesday, July 26, 2017 Abonare la știri Comentarii

Economie la săraci

Această postare a fost una dintre cele mai vizionate postări pe blogul meu personal, all-time. În plus, cred că se potrivește perfect a ceea ce trăim în fiecare zi. Unele cuvinte puse într-o ordine bine stabilită, într-un moment anume, pot schimba vieți, mentalități, sau cel puțin starea de spirit al acelei zile. Câteva cuvinte au creat și „Economie la săraci”. Luați-o ca atare sau considerați-o artă!

Doamnelor și domnilor … „Economie la săraci

Vă scriu acum despre oamenii săraci. Pe ăștia îi cunosc cel mai bine. Am văzut azi o frază care chiar mi-a pus semne de întrebare. „Au trebuit 10.000 de generații să treacă pentru a popula Pământul cu 2 miliarde de oameni. Au trecut 50 de ani ca să ajungem la 7 miliarde.” Și-acum să trec la povestea mea.

Scenariu: * realitatea ce v-o spun e al naibii de fictivă!
—–
Un teatru, o oră de spectacol. Toată lumea fericită, personajele își îndeasă la final în buzunare zecile de bancnote care mai de care colorate și mari. Între timp, femeia de serviciu se apucă de treabă. 6 ore îi ia ca să termine curățenia, și face iar ca basmul să se repete, scena să fie gata pentru mâine seară, face ca personajele să aibă viață … În miez de noapte, e plătită cu vreo 10 monezi de culoarea cuprului. Sunt atât de grele încât mâinile bătătorite nu mai simt greutatea banilor, iar oboseala face luciul banilor în umbra felinarelor de pe stradă ceva de neprețuit.
—–
E Duminică, e ziua a șaptea. Odihnă! Lumea merge la biserică. De când înseamnă lumea oameni de peste 60 de ani, majoritatea femei, oameni bolnavi, săraci sau ocazional elevi/studenți sau persoane în perioade „grele” a unor încercări în viață cum ar fi un examen ? Cine e lumea ? Am cunoscut această lume, eu doar pe asta o știu. Și dacă Dumnezeu nu face economie de oameni săraci! Da, săraci dar oameni!
Printre acei oameni e și femeia de serviciu. (chiar, dacă un bărbat s-ar ocupa cu menajul ar fi bărbat de serviciu ? ;) )
Vremurile s-au schimbat. Suntem rugați pe la TiVi când facem duș să ne ușurăm în apă, astfel „salvăm” planeta și multe altele. Asta pentru cine are TiVi. Pentru cine nu …
Pentru aceia, ECONOMIA e cuvântul de bază. Ei fac economie la săpun, apă, detergent, mâncare, curent. Asta în cazul în care le mai au. Pentru că economie înseamnă și lipsa lor. Se roagă zi de zi pentru sănătate și fericire … n-au nevoie de bani, sunt modești. Dar cum spuneam … vremurile s-au schimbat. Acei săraci își învață degeaba copiii să citească și să scrie, își educă degeaba copiii. Pot toate astea până la un moment. Acolo intervin banii. Și nu vreau să vorbesc despre bani …
Din păcate ECONOMIA nu e bună. La concluzia asta am ajuns! Acea femeie de serviciu, câștigă enorm de puțin. Nu-și permite nimic de calitate. Practic, când îți iei un săpun ieftin e ca și cum tu ți-ai lua o mașină second-hand chiar dacă ai banii de cea nouă. Te gândești că mai bine bani banii în mașina second-hand. Și vei băga mult mai mult … și mult mai multe. :) Ăsta e cazul fericit al săpunului. Dar când faci economie la gaz, curent, apă, mâncare … Când vasele nu sunt spălate bine pentru că n-ai apă caldă, mâncarea e puțină și fiartă prea puțin pentru că pur și simplu nu este de unde iar gazul costă o avere … și te gândești că faci economie și duci o viață cât de cât … Atunci apare hepatita de pe vasele nespălate, puterile te lasă fiindcă mâncarea e puțină și de proastă calitate iar dacă am avea un contor al zilelor rămase de trăit am vedea cum „basmul” nostru chiar se adeverește. O zi trec cât șapte. În viața ta n-ai fumat și ești mândru de asta. Principalul motiv e că n-ai bani. În viața ta n-ai băut atât încât să te îmbeți, același motiv. În viața ta n-ai fost în cluburi, n-ai făcut sex neprotejat pe ici pe colo, n-ai dat în cap, n-ai cazier, ai fost cinstit, n-ai mințit, lucrai cinstit și uite … imaginează-ți …
P.S: Mâine dimineață, un articol interesant despre un „simbol” al Băii Mari, o vedetă, un fel de „maramureșeanul săptămânii”.

Scrie un comenatariu

Scrie-ți părerea...
și dacă dorești și o poză lângă comentariul tău, setează-ți un gravatar!