Wednesday, July 26, 2017 Abonare la știri Comentarii

Emanuil Rednic: Solutia e in fiecare dintre noi, dar suntem prea comozi sa o cautam

Emanuil Rednic este un maramureşean care locuieşte de ceva ani în Bucureşti. L-am găsit prima data pe FaceBook, când am văzut că scria despre participarea la un maraton. Aşa că l-am abordat pentru un scurt interviu, în exclusivitate pentru maramureseni.ro.

maramureseni.ro: Pentru inceput, spune-ne cate ceva despre tine. Despre ce face acum morosanul din tine.
Emanuil Rednic: Sunt 3 in 1: doctorand la ASE, anul 3, la buget, sper ca anul asta sa devin doctor in informatica economica, antrenor de fitness-indoor cycling la Worldclass si consultant la o firma de software. Sunt de 10 ani in Capitala, pe care vreau sa o cuceresc pentru ca m-a adus la 120 plus kg, am simtit ca m-a invins. Dar acum, de cand alerg maratoane, parca vreau sa o inving. E payback time, sa zic asa.

Spune-ne un pic despre maratoanele la care participi. Pentru ca asa te-am si cunoscut, pe FaceBook, povestind despre alergare :)
Am fost in 2008 la prima editie a maratonului romanesc, aveam 112 kg si am facut cursa de 21 km. A fost o nebunie, toata lumea mi-a zis asa. Am scos un timp nu f bun, 2h 55, dar a fost cursa cu cea mai mare doza de agonie, aveam impresia la final ca alerg pe ceva pufos. Dar si cand am terminat… ma dureau toate, dar aveam o satisfactie: eeusisem sa fac ce nimeni nu-mi dadea nicio sansa, satisfactia asta te face sa treci peste orice. Mai apoi, in 2009,  am trecut la 42 km, tot la Maratonul Romaniei, a doua editie. Chiar a fost foarte bine ca a plouat, mie-mi place pe frig sa alerg. A fost greu si acolo, dar am reusit sa termin in 5h 26. Si maratonul de la Paris a fost cel mai greu, a fost si f f f f cald, peste 18 grade, eram si racit, inca sunt, trageam de corp sa nu renuntz si am reusit…

Pai esti morosan, nu se facea sa te dai batut :) Tii legatura cu alti maramureseni prin Bucuresti? Va mai intalniti?
Pai e grupul ala de pe FaceBook cu baimareni in capitala si trebuie sa ne intalnim in saptamana care urmeaza. Tot o stresez pe Monica Ghiurco sa ma aduca la tvr, dar nika. Mi se pare ca daca tac cu povestea mea e cea mai mare minciuna pe care o fac. Acum cand sunt atatia sacali care vand tot felu de pilule, creme, tratamente doar sa fure sperante… Solutia e in fiecare dintre noi, dar suntem comozi sa o cautam, lasam pe altii sa hotarasca ce e bine pentru noi. Si cine stie ce-l mai bine ce e bine pentru mine? Doar eu!

Cat de des ajungi pe acasa prin Maramures? Sau mai consideri Maramuresul “acasa”?
Intotdeauna MM e acasa, am scris si pe blog ca acolo imi reincarc bateriile, in Maramuresul istoric, am bunici de acolo. Dar peste tot de fapte acasa. Sunt din Baia Mare, sa zic asa, cu buletinu’.

Cum ti se pare ideea maramureseni.ro? Si ce parere ai daca iti facem propunerea de a mai scrie din cand in cand aici despre experientele tale de morosan… capitalist? :)
Ideea e faina si accept cu cea mai mare placere. Doar suntem din aceasi zona si daca noi nu ne ajutam, cum sa ne ajute strainii?

Vroiam sa te rog sa spui cum crezi ca am putea ajuta noi cu maramureseni.ro cauza Maramuresului si a maramuresenilor?
De exemplu: avem nevoie de bani pentru o chestie: renovare de ceva obiectiv turistic, pentru o constructie, pentru a ajuta pe cineva. Si lumea nu prea scoate bani. Dar daca as veni si as zice “eu alerg pentru respectiva chestie, sustineti cauza”, asa oamenii au si ceva palpabil pe langa obiectivul pe care-l urmarim noi. Vad ca alerga cineva si devin mai sensibili si darnici pentru cauza respectiva. Eu devin doar un buffer si un catalizator, pentru cauza respectiva. Plus daca e o chestie din Maramures si mai usor putem sublinia asta: un morosan alearga pentru “…”. Charity running, englezii au lansat termenu asta. Eu nu am nevoie de cat de acoperirea cheltuielilor de logistica si echipament pt maraton, restu e pentru cauza.

Foarte bune sugestiile, multumim. Transmite un mesaj tuturor maramuresenilor care citesc acest interviu. Un sfat de viata, cum ar veni :)
E motto meu: Începe prin a face ceea ce este necesar, apoi a face ceea ce este posibil; şi deodată ajungi să faci imposibilul – Sf Francisc de Asisi.

Multumim mult pentru raspunsuri si iti uram sa castigi cat mai multe maratoane ca sa avem si noi maramuresenii cu ce ne mandri :)
Si eu multumesc si tre sa bagam tare, avem atatea de facu!


Scrie un comenatariu

Scrie-ți părerea...
și dacă dorești și o poză lângă comentariul tău, setează-ți un gravatar!