Friday, September 22, 2017 Abonare la știri Comentarii

ioana matei dixit ”Bijuteriile sunt viziuni personale, jocuri dintre mine şi idee.”

M-am gândit mult la Ioana cea jucăușă…

Lumea trece pe lângă ea pe stradă și vede o tânără ca oricare alta.

Singura diferență vizibilă dintre ea și restu lumii e că Ioana Matei își permite să se îmbrace din când în când ca un extraterestru: poartă bonete potrivite pentru personajele lui Charles Dickens, blugi pe sub rochie, balerini bizari..E, deci, ușor atipică  pentru orașul muncitoresc în care a crescut…

Vorba artistei: în Baia Mare chiar dacă ar ști lumea că ea lucrează pentru creatorii de modă autohtoni și că multe din bijuteriile sau accesoriile care completează colecții valoroase au fost gândite și meșterite chiar de ea, asta n-ar însemna mare lucru pentru trecător..

S-a născut în Bistrita, a crescut în Baia Mare şi s-a şcolit în Bucureşti la Universitatea Naţională de Artă, specializarea grafică.

Lucrează la Teatrul băimărean, e scenarist.

Dar iubește bijuteriile. Iar asta se vede în ceea ce face: adică în bijuteriile de autor semnate Ioana Matei.
A început cu mărunţişuri , cu obiecte desfăcute, regândite, reconstruite.

Apoi a trecut la bijuterii fantezie iar mai târziu a început să facă bijuterie unicat

Se joacă cu materialele, învață sa prelucreze formele pana se aseamană cu ideile, gândește şi construiește colecţii, creează bijuterie-concept.

Ioana e atât de iscusită în construcția de podoabe încât ea singură-singurică face uneori până la 80% din piese, doar cu mâinile ei, fără niciun ajutor.. și asta se vede : are niște burice trudite, unghii scurte de femeie harnică, colecții pline de ”carne” iar piesele ei par vii. Jur !

La fel de harnică e și bunica Ioanei, care la 73 de ani, o ajută pe nepoată să pună la punct colecții care necesită acea parte de hand-made pe care azi  a căzut în desuet: goblen, mileu..Și surpriză !(fără andreea marin bănică dragilor, vă rog..) chiar și ioana mai ia croșeta și o închinge, apoi ia fierăstrăul și nu m-aș mira nici dacă ar lua târnăcopul  să caute un loc cu cel mai bun caolin pentru brizbrizurile pe care le coace la cuptor în locul banalelor tarte cu fructe..

Dintre lucrurile care o fac fericită, la care vizează, pe care și le dorește, pentru care economisește(pentu rasta nu bag mâna în foc dar sună foarte  pământean) a menționat două : bijuterii făcute de alții și care îi par tare frumoase. Și scule. Multe scule performante și bune cu care să lucreze bine și frumos, la rândul ei.

Acum lucrează la o colecție pentru designerul băimărean Andra Clițan.  Se va numi back to the roots. Înseamnă întoarcerea spre rădăcini și piesele sunt din lemn. O parte din artefacte  sunt elemente de pian. Nu cântă decât dacă întâlnesc sufletul potrivit care să le înțeleagă frumusețea…

Asta cred eu..

Bijuteriile Ioanei Matei sunt frumoase. Ca șie ea.

Comentarii

Un răspuns la “ioana matei dixit ”Bijuteriile sunt viziuni personale, jocuri dintre mine şi idee.””
  1. diriginta says:

    …intr-un trup atat de fragil, talent enorm, multa energie si fantezie si mai ales perseverenta. Succes in viitor, toti cei dragi sa fie alaturi de tine !

Scrie un comenatariu

Scrie-ți părerea...
și dacă dorești și o poză lângă comentariul tău, setează-ți un gravatar!