Friday, September 22, 2017 Abonare la știri Comentarii

Maramureșeni, votați pentru sănătate!

În ultimul an, situația sistemului de sănătate din România a fost prezentată pe larg în presă, asadar acest subiect a fost foarte des în atenția publicului, în general. Au fost expuse numeroase deficiențe și a devenit clar pentru mulți că Sănătatea are nevoie, la rândul său, de terapie intensivă.

La sfârșitul acestui an vor avea loc alegeri parlamentare, care vor duce la o nouă configurație a Parlamentului – forul de care depinde într-o mare măsură felul în care va fi abordat sistemul de Sănătate în următorii ani.

În contextul unui an electoral, atenția sporită a publicului pentru domeniul sănătății reprezintă o extraordinară oportunitate de a convinge că Sănătatea merită atenția cuvenită. Clasa politică va acorda probabil Sănătății o atenție prioritară și detaliată în cadrul ofertei electorale de la sfârșitul anului. Această ofertă trebuie să fie analizată cu mai multă atenție de către electorat, care va deveni mai conștient că alegerile pe care le va face și voturile pe care le va acorda pot avea efecte practice, la nivel personal, atunci când va avea nevoie de asistență medicală.

Datele economice arată că în România cheltuielile anuale pentru sănătatea fiecărui român sunt de 814 euro , de trei ori mai mici decât media europeană.

Totodată, 12% din români tind să nu consulte medicul pentru a-și trata problemele de sănătate, preferând să apeleze la automedicație sau la sfatul farmacistului, iar dintre cei care consultă totuși medicul, 51% așteaptă mai întâi să vadă care este evoluția stării lor de sănătate.

Asta se întâmplă deoarece sistemul nostru de sănătate este perceput, într-o proporție covârșitoare, ca fiind subfinanțat, ineficient, politizat și birocratizat.

Cetățenii României trăiesc într-o  stare de nemulțumire generalizată și neîncredere într-un sistem medical care nu poate oferi acces extins la facilități medicale și tratamente de calitate.

Pe de altă parte, conform statisticilor europene la nivelul anului 2013, practic jumătate din decesele înregistrate în sistemul de sănătate în România ar putea fi evitate dacă în sistemul nostru de sănătate ar fi disponibile medicamentele, tehnologiile și echipamentele existente în celelalte țări ale Uniunii Europene.

Campania „Votez pentru Sănătate” își propune să schimbe acest lucru, prin responsabilizarea decidenților și a populației cu privire la nevoia acută de reformare a sistemului medical. Este nevoie ca Sănătatea să primească atenția cuvenită și acesta este momentul ideal pentru a  contribui la stimularea unei dezbateri naționale despre viitorul Sănătății.

-          Sănătatea trebuie să fie o investiție pe termen lung pentru toți românii.

-          Sănătatea trebuie să fie o prioritate reală pentru statul român.

-          Sănătatea are nevoie de o strategie pe termen lung și  de o viziune integrată.

-          Pacienții au dreptul la îngrijiri medicale de calitate, la standarde europene.

De aceea, vă invităm să votați pentru sănătate, pentru un sistem de sănătate eficient, transparent, finanțat în funcție de nevoile reale ale pacienților români, care să pună accent pe educația pentru sănătate și să ofere servicii medicale de calitate.

Scrie un comenatariu

Scrie-ți părerea...
și dacă dorești și o poză lângă comentariul tău, setează-ți un gravatar!