Wednesday, July 26, 2017 Abonare la știri Comentarii

O muiere care face minuni – cu mâinile ei și-un strop de lut

(model: Simina Bizău)

Flash-back. O fată din Ieud, Maramureș stă cu vacile pe pășune. Și nu se plictisește: cu mânuțele ei mici și harnice modelează figurine de lut. Habar n-are ce-i aia ceramică.. Peste câțiva ani își ia lumea-n cap- supărându-și rău părinții care-s țărani cu mult  simț practic, nu pricep ce-i aia artă și mai ales cum poate aduce bani – și pleacă la oraș.S ă dea examen de admitere la Liceul de Artă. De-aci drumul ei intra-n linie dreapta…

O Cosânzeană fără bijuterii. De n-ar avea un nume deja i-aș spune Ileana Cosânzeana. Iubește bijuteriile dar nu poartă niciuna. Le face ca  nimeni alta și din mâinile ei ies adevărate minuni. O cheamă Ileana Danci Horoba, și este profesor. Un om de ispravă care meșterește cele mai frumoase podoabe  din ceramică și porțelan.

Zborul din cuib: Ileana n-a mai fost niciodată în Baie*. După aproape 5 km de mers pe jos către stația de autobuz își amintește: n-are bani în jeb! Nu-i bai! Se întoarce-acas, dar autobuzu-i dus… A doua zi face pe jos fix 5 km pân la rată*. Are noroc- prinde chiar ultima zi de admitere și ia examenul cu brio. Și note foarte bune mai ales la probele practice. E lucru mare: se bate cu copii școliți, de la oraș, cu pregătire bună..Lasă în urmă părinții supărați: era sortită să devină doctoriță sau avocat.

O bijuterie de ceramist. Ileana  este ceramist licențiat, artist plastic. Iubește bijuteriile și este pasionată de tot ce înseamnă creația de podoabe (de la idee și schiță, la arderea-n cuptor, pictură, asamblare, finisaj). Le face de la A la Z ca  nimeni alta și din mâinile ei pricepute ies adevăratele minuni.

Primele podoabe din resturile pământești ale unui computer și ale unei mașini se scris mecanice. Ileana a fost fascinată de ciudățeniile scoase de fratele ei din vintrele calcualtorului pe care aceasta îl repara la un moment dat: sârmă lucioasă și subțire de cupru, spirale minunate, șuruburi, diverse piese nemaivăzute -  ciudate toate pentru-o fată.. Imaginația  s-a pus în mișcare și  apoi a început să proceseze..O altă vechitură care  i-a stimulat apetitul pentru creația de bijuterii ciudate a fost o veche mașină de scris scoasă la iveală la demolarea casei bunicilor – o bogăție inestimabilă pentru Ileana cea cu idei năstrușnice..

Își pune sufletul în fiecare creație unicat... Ileana Danci Horoba  se desparte greu de ceea ce creează. Ea face doar bijuterii unicat, rare. Fiecare piesă are povestea ei. Fiecare colecție  are un fir epic. Ultima colecție la care mai lucrează în timp ce scriu acum este moșită de 7 luni. Tema de inspirație este natura…Sâmburii-n special îi plac.

A-mpodoboit cu 60 de coliere o singură femeie. Ileana a făcut o colecție exclusivă pentru o clujeancă. Femeia  căuta de-o viață-ntreagă pe cineva care să-i facă bijuterii pe placul ei. Și a ales-o pe Ileana..  O săptămână doar a sortat mărgelele, bucățile de argint, pietrele rare. Apoi s-a pus pe treabă…

O pereche de cercei se plimbă nesupravegheată prin București. Și ca ei, zeci… O surpriză plăcută a venit într-o bună zi în studenție, de la o colegă- tot studentă- care a reperat o pereche de cercei ce poartă amprenta Ilenei. Colega stă la semafor în Piața Romană, alături de-o femeie obișnuită ce poartă cercei neobișnuiți. Frumoși, unici. Sunt creați de Ileana…Ileana află prin telefon vestea și este surprinsă…

Creația de bijuterie de artă e o alegere, un destin nu un moft. Tânăra artistă  privește cu seriozitate treaba de care s-a apucat. Bijuteriile au o putere magică: ne pot scoate din anonimat, pot spune multe despre noi.. Din păcate nu le lăsăm noi să povestească despre toate acestea – spiritul de turmă o fi de vină? Sărăcia?? Nu știm…Femeile din România se pare că se tem să se exprime. Iubesc platicul, banalitatea, rutina. Nu vor să rupă rândul, să fie speciale..Asta e concluzia tristă pe care o trag împreună cu Ileana Cosânzeana Horoba.

Și-apoi ea își vede de viața ei de profesor care-aleargă între 2-3 școli pentru un salariu ridicol și eu de-a mea…

Ileana face cele mai frumoase bijuterii din lume. Aș vrea să le port pe toate..

__________________

* Baie - Baia Mare – reședința de județ

* rată – cursă pentru transportul în comun, autobuz, autocar(cine nu-i mulțumit să cosnulte dexonline.ro)

* tașcă – geantă

Comentarii

Un răspuns la “O muiere care face minuni – cu mâinile ei și-un strop de lut”
  1. ioana bizau says:

    sunt superbe lucrarile facute de doamna profesoara…am avut norocul si placerea sa primesc si eu brosa super frumosa unicat:)

Scrie un comenatariu

Scrie-ți părerea...
și dacă dorești și o poză lângă comentariul tău, setează-ți un gravatar!